Prof. ARKAN, 15 Nisan 1923’de Konya – Seydişehir’de doğdu. Aile içerisinde ağız mızıkası, keman ve ud çalabilme isteği ile müzik istidadı gösteren Arkan, ilk müzik eğitimine Konya’da Müzik Öğretmeni Arif Şahap Öktem ile başladı ve kısa bir süre içerisinde keman başta olmak üzere çeşitli telli, yaylı, nefesli ve vurma çalgıların birçoğunu çalmayı başardı. Bu arada beste denemeleri de yaptı.
İlk, orta ve lise öğrenimi esnasında Okul ve Halkevi Orkestraları ile Korolarında ilkönce üye ve sonraları Şef olarak görev aldı. Amatörce yaptığı çalışma ve etkinliklerindeki bu gelişme, kendisinin profesyonel bir sanatçı olma isteğini artırdı. Bunun sonucu olarak liseyi bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuarı’nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümüne giren ARKAN, Ferhunde ERKİN ’le 8 yıl piyano, Ferit ALNAR ve Prof.Eduard Zuckmayer ile birer yıl armoni çalıştıktan sonra, 6 yıl da A.Adnan SAYGUN ’un sınıfında çalışmalarını sürdürerek bu bölümünün yüksek ve ileridevrelerinden mezun oldu. Aynı yıl mezun olduğu okula öğretim görevlisi olarak atanan Muzaffer ARKAN, 1951 yılında Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsviçre’de düzenlenen Uluslararası Müzik Seminer ve Kongrelerine katılarak buralarda; Eugen JOCHUM, Joseph KEILBERT, Andre CLUTENS, Herbert Von KARAJAN, Alois HABA, Hermann SCHERCHEN, K.STOCKHAUSEN, Karl Amadeus HARTMAN, Paul HİNDEMİTH, Lulgi NONNO, Wilhelm EHEMANN, Carl ORFF, Frauke HAASEMANN, Gerhard WIMBERGER, Wiland WAGNER, Wolfgang WAGNER, FORTNER gibi ünlü şef ve bestecilerle çalışma, bilgi ve görgüsünü artırma olanakları elde etti.
Konservatuardaki hizmet süresi içerisinde kulak terbiyesi, solfej, armoni, enstrüman bilgisi, form bilgisi, piyano ile partitür çalma, müzik analizi, kontrapunkt, koro ve koro yönetimi dersleri verdi.
Ülkemizde çoksesli müziğin benimsenip yayılması için çeşitli oda müziği, Ankara Müzik sevenler Orkestrası, Ankara Radyosu Öğrenci Orkestrası, Ankara Milli Kütüphane Orkestrası, Ankara Radyosu Çocuk Birliği Korosu, Ankara Radyosu Gençliğin Sesi Programı, Ankara Çocuk, Gençlik, Madrigal, Kızlar, Erkekler ve Çoksesli Korosu gibi, müzik toplulukları kurarak bunlarla yurtiçi ve yurtdışında sayısız sanat etkinliklerinde bulundu.
1956’da asrımızın en yeni ve modern müzik eğitim yollarından birisi olan ”Orff Schulwerk Für Kinder” sistemini ilk kez enstrümanları ile birlikte Almanya’dan ülkemize getirip TED (Türk Eğitim Derneği) Ankara Koleji’nde uyguladı.