1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>








Çocuk ve Müzik

PDFYazdırE-posta

Çocuk ve Müzik

MüziÄŸin çocuk psikolojisi üzerindeki etkisini vurgulamak için belki de söze ünlü düşünür Eflatun’dan baÅŸlamak gerekir. Eflatun’un yaÅŸadığı dönemde ve halen bugün de anlamlı olan ÅŸu sözü müziÄŸin çocuk üzerindeki etkisini özetlemektedir: "Müzik, terbiyenin esaslı vasıtasıdır. Müzik bir eÄŸlence aracı deÄŸil, güzellik, iyilik ve eÄŸitim aracıdır." 
Böylesi önemli bir faktör olan müziğin çocukla arasındaki ilişkinin başlangıç noktası anne karnına dayanmaktadır. Bebekler anne karnında iken yüksek sese ve müziğe duyarlıdır. Özellikle annenin sesinin, bebek üzerinde önemli etkisi görülmüştür. Hamilelik döneminde annenin yaşadığı gerginlik veya rahatlığı sesine yansımakta, bu da bebeği etkilemektedir. Bebeğin doğumu sonrasında ise en çok tepki verdiği ses önce annesinin sesidir. Doğumundan itibaren özellikle kültürümüzde de yer alan ve oldukça çeşitli olan ninnilerimiz ile anneler bebeğin müziğe karşı duyarlılığını geliştirmektedir. Zaman içerisinde ise bebek duyduğu sesleri kendisi de çıkarmaya çalışmakta, annenin dudaklarını oynatmasını taklit edebilmektedir. Birçok bebek ninni ile şartlanmakta ve ninni uykuya geçişinde bebeğe huzur sağlamakta sonuç olarak daha kolay uykuya dalmasını sağlamaktadır.

Çocuklar her yaşta müziğe duyarlıdır. Bu duyarlılığın işlenmesi anne-baba ve eğitimcilerin görevidir. Özellikle okulöncesi dönemde duyusal ve ritmik sezgileri uyandırmak gerekmektedir. Çünkü birçok uzmana göre bu dönem, çocukların duyularının ve izlenimlerinin en yoğun olduğu dönemdir. Dolayısıyla okul öncesi dönem, müzik eğitiminin ilk basamağı denilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus bu eğitimin planlanırken çocukların gelişim düzeyleri, ilgi ve isteklerinin dikkate alınmasıdır. Ayrıca bu eğitim çocuğun diğer ilgi alanlarını destekleyici nitelikte olmasına özen gösterilmelidir. Her çocuk ayrı etkileşimler içerisinde bulunabilir. Birine uygulanacak olan bir çalışmanın sonuçları, diğerinde aynı olmak durumunda değildir. Bu amaçlardan yola çıkarak müzik eğitimi verildiğinde çocuğun; zihinsel, duygusal, psikolojik gelişimler ile sanatsal yeteneğin gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Ayrıca çocuğun hoş vakit geçirmesi sağlanacak, bu ise çocuğa ruhsal dinginlik sağlayacaktır.

Okulda veya evde çocukla birlikte şarkı söylemek, şarkı oluşturmak, şarkı dinlemenin çocuğa katkılarını şöyle özetleyebiliriz;

Söylenen tekerleme, saymaca, şarkı ya da türküler çocuğun dil gelişimini olumlu katkı sağlar.

 

  • ÇocuÄŸun sözcük daÄŸarcığı geliÅŸir.
  • Akıcı ve güzel konuÅŸmaya baÅŸlar.
  • Grupla birlikte yapılan müzik etkinliÄŸinde çocuk arkadaÅŸlarıyla uyum içerisinde ÅŸarkı söylemeyi öğrenir.
  • Herhangi bir müzik aletini çalarken enerjisini olumlu bir yönde harcar ve tartım duygusu geliÅŸir.
  • Bir müzik aletini çalarken büyük ve küçük kas motor becerileri geliÅŸir.
  • Åžarkı söylerken soluk alıp vermesi, çocuÄŸun akciÄŸerlerini geliÅŸtirir. Ve soluÄŸunu denetlemeyi öğrenir.
  • Müzik eÅŸliÄŸinde dans etmesi, bedensel ve psikomotor geliÅŸimine destek olur.
Cuma, 22 Ocak 2021

Bağışlarınız İçin

TÜRKİYE İŞBANKASI HOŞDERE ŞUBESİ
Åžube Kodu : 4243 Hesap No: 255030
İBAN NO: TR27 0006 4000 0014 2430 2550 30

Atatürk Diyorki

Medeni olmayan milletler, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdur."',